In première tijdens BRIK: Voor de Draad Ermee

Voor de Stilte, aanjager van het festival, is het een speciale editie. De 3+ dansvoorstelling Voor de Draad Ermee gaat op de zaterdag van BRIK officieel in première in het Chassé Theater.

Navelstreng

Die begon bij de geboorte. Letterlijk. Vertelt choreograaf Jack Timmermans van de stilte. “Ik dacht aan een navelstreng, hoe moeder en kind met elkaar verbonden zijn. Daar wilde ik iets mee.” Al werkende aan het idee kwamen vorm en inhoud meer en meer samen en raakte de navelstreng op de achtergrond. Alhoewel? Het touw aan stoelen, tafels en lampen, verbindt de dansers met de bewegingen van de objecten waarmee ze door de ruimte gaan. “Het is als het touwtje trekken op de kermis”, duidt de artistiek leider van de Stilte zijn associatie.

Voor de Draad Ermee speelt met de zichtbare en onzichtbare draden die ons in evenwicht houden. Timmermans laat dat evenwicht zien met objecten die langzaam naar beneden zakken doordat aan de andere kant van het touw een met zout gevuld tegenwicht langzaam leegloopt. “Wie of wat aan welke kant van het touw is nu degene die bepaalt, of wordt bepaald?”

Centraal in Voor de Draad Ermee staat de vraag hoe innig we met elkaar zijn verbonden, in een leven dat begint met een navelstreng en draadloos eindigt. Hoe lopen al die lijntjes in een wereld waarin we soms afstand nemen, maar net zo vaak op elkaars tenen gaan staan?

Het leven smijt

De dansers zien zich zo geconfronteerd met wijzigingen in hun omgeving, waar ze geen invloed op hebben. “Dat deed me denken aan Louis Davids: ‘Je verbeeldt je dat je aan de touwtjes trekt, maar och, het leven smijt je heen en weer.’”

Met op maat gemaakte muziek van Stevko Busch begeven de twee dansers zich in een kleine huiselijke omgeving, met een bed, tafel en stoelen en een paar lampen. Die lampen vertellen ook het ontstaansverhaal Voor de Draad Ermee, ze komen uit het plafond uit de oude gymzaal aan de Markendaalseweg. De vorm – net een vliegende schotel – triggerde Timmermans. “Daar moest ik iets mee. Wat dat betreft is het net archeologie. Je vermoedt dat er iets is, maar je ziet pas wat het is, als je het afpelt of uitgraaft.”

De dansers

En de twee dansers Pilvi Kuronen en Gianmarco Stefanelli, wat is hun plek in het verhaal? Hoe verhouden zij zich als man en vrouw tot elkaar? De artistiek leider is duidelijk: “Dat is aan iedereen voor zich om dat te interpreteren.”

Koop hier je kaartjes voor de feestelijke première op zaterdag 24 juni om 15:00 uur.