Mankind | familievoorstelling

Dansen in een kerk tussen de boeken

Twee keer voert de Stilte het stuk Mankind nog op in de Grote Kerk en dan is het 4,5 jaar na de première echt klaar. Na meer dan zeventig voorstellingen gaat Mankind in het archief. Niet omdat het verhaal gedateerd is, maar omdat het tijd is voor nieuwe verhalen. Mankind is een coproductie van de Stilte en stichting Paul van Kemenade.

In Mankind gaan dansers in de weer met de vooruitgang. Met een stapel encyclopedieën bouwen ze eilandjes en hoge torens en gebruiken ze letterlijk oude kennis om wat nieuws te maken.   

De mensheid is in de Engelse taal een mooi samengesteld woord, MANKIND. Man en kind tegelijk, nooit volwassen, in de groei, onderweg. De evolutie heeft ons gebracht waar we nu zijn. We denken te weten wie we zijn. We denken te weten waar we vandaan komen.

Maar waar gaan we naartoe? Op zoek naar dat antwoord kunnen we de boeken openslaan. En dan?

We bouwen en breken, klimmen en dalen, maken ruimte voor onszelf en voor anderen. Met vallen en opstaan gaan we vooruit, van generatie op generatie. Zonder te weten waar het eindigt. Met live muziek van Stevko Busch en Paul van Kemenade.

Grote Kerk opnieuw podium voor de Stilte

De Grote Kerk en BRIK zijn voor het festival een samenwerking aangegaan voor de productie van de laatste voorstellingen van Mankind. “We zijn heel blij dat we met deze samenwerking invulling kunnen geven aan de artistieke visie van de Grote Kerk”, stelt artistiek leider Jack Timmermans.

Samen met directeur Marieke Wiegel bedacht hij een manier om deze voorstelling zo mooi mogelijk de ruimte te geven. “Zo kwamen we uit bij de plek voor het orgel, met een tribune-opstelling en gebruik van de unieke eigenschappen van de Grote Kerk.”  

De Stilte kent een lange historie met het voor Breda iconische gebouw. Al bij de eerste editie van de Cultuurnacht in 2011 maakte het Bredase gezelschap een voorstelling die helemaal werd afgestemd op het voormalige gebedshuis. Daarna volgde onder meer een voorstelling samen met Tiuri, eveneens tijdens een editie van de Cultuurnacht.

Mirjam van der Linden
Mirjam van der Linden
Volkskrant
Lees verder
Zelden gaan ernst en humor zó mooi samen.

Word Vriend van de Grote Kerk Breda.

De Grote Kerk Breda wordt inmiddels – mede door de steun van haar Vrienden – gerestaureerd en biedt een divers en eigentijds programma dat de verhalen van en over de Grote Kerk Breda ontsluit en tegelijkertijd aansluit bij de actualiteit. Zo behouden we dit prachtige rijksmonument en laten we de stenen klinken voor de stad en haar inwoners.

Meer weten over het steunen van de Grote Kerk? Klik hier.

de Stilte

Choreografie
Jack Timmermans

Dans
Ivar Draaisma, Donna Scholten, Mirella de Almeida Castagna

Kostuums
Joost van Wijmen

Lichtontwerp
Uri Rapaport

Muzikanten
Stevko Busch (piano), Paul van Kemenade (saxofoon)

Duur: 50 minuten

Zaterdag 24 juni om 20:00 uur en zondag 25 juni om 16:00 uur te zien in de Grote Kerk

Foto’s © Hans Gerritsen