I.v.m. weersvoorspellingen schuiven buitenlocatie voorstellingen

Voor de Stilte, bedenker van het Brikfestival, is zaterdag 22 juni een bijzondere dag. De 4+ dansvoorstelling Komen en Gaan gaat tijdens dit festival officieel in première in het Chassé Theater.

Bewegend decor

Het ziet er gemakkelijk uit, zoals altijd. Toch vraagt deze voorstelling, keer op keer, de uiterste concentratie, vertelt de Vlaamse sopraan Kelly Poukens na afloop van een try-out. “Juist door die rollen papier. Want bij het minste zuchtje wind kunnen ze vallen. En ze staan niet zomaar stabiel, dat is zoeken.” En valt er een, of meerdere als in een dominospel, dan moet er bijgestuurd worden. “Ze vormen ons decor, dat we telkens zelf verplaatsen.”

Expressie

De rollen papier moeten dus wel meespelen. Ze vormen bomen, muren, gordijnen – en wat de kijker er in ziet, waartussen danser en zangeres elkaar ontmoeten of zich verschuilen. Anders dan de zang van Kelly, een selectie uit de muziek van componist Gershwin, is er geen verteller in het stuk. Beweging, expressie en het spel met het decor en de decorstukken verbeelden het verhaal, zoals in elke voorstelling die artistiek leider Jack Timmermans creëert.

Komen en Gaan gaat over kennismaken, ontmoeten, afscheid nemen en weerzien.  “Kinderen halen er heel veel uit”, weet Kelly van de repetities en de try-outs. “Ze gaan elkaar na afloop een hand geven.” 

“Tijdens het maakproces, dat meer dan twee jaar duurde, is er veel gebeurd in de wereld. Van geen handen schudden tijdens Covid, tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.” Jack: “Het is ook het spel tussen dader en slachtoffer, die van rol wisselen.”

Bijzondere rol voor de sopraan

De sopraan geniet van het samenspel. “Ik kan geen enkele voorstelling ter wereld bedenken, waar een zanger en een danser zo samenspelen, met daarbij ook nog eens veertig rollen papier”, zegt ze met een grote lach. “Dit is echt uniek, ik ben trots op deze voorstelling.”

Koop hier je kaartjes voor de feestelijke première op zaterdag 22 juni om 13:00 en 16:00 uur.